врева

врева
гоман, шум, крык, мітусня

Старабеларускі лексікон: Падручны перакладны слоўнік. - Менск: Беларускае выдавецтва Таварыства «Хата». . 1997.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Смотреть что такое "врева" в других словарях:

  • Врев — Деревня Врев Страна РоссияРоссия …   Википедия

  • џумбуш — (тур. Cumbus) 1. веселба, забава, бучна и весела врева 2. фиг. безредие, турканица, врева, викотница …   Macedonian dictionary

  • бум — (анг. boom) 1. врева, сензација 2. шпекулативен потфат, ненадејна активност, неочекуван развој 3. скок на акции на берзата …   Macedonian dictionary

  • конфлуенција — (лат. confluentia) 1. соединување, сврзување, спој 2. утока, слив на река 3. врева, толпа, навалица, мешаница …   Macedonian dictionary

  • ларингофон — (грч. larynx, phone глас) специјален микрофон што се прицврстува на грлото и служи за отстранување на надворешната врева при зборувањето се применува и во тенковските и авионските радиостаница …   Macedonian dictionary

  • опструкција — (лат. obstructio) 1. вид протест, метод на борба, обично парламентарна (со предизвикување врева, држење долги говори што не се однесуваат на предметот на расправата и сл.) хемиска опструкција употреба на смрдливи течности заради оневозможување на …   Macedonian dictionary

  • спектакл — (фр. spectacle) 1. глетка, претстава 2. велелепна претстава 3. фиг. врева, викотница …   Macedonian dictionary

  • тамтам — (кин.) 1. азиски музички инструмент, гонг, рачен тапан 2. фиг. врева, викотница 3. помпа, блескава претстава, ревија …   Macedonian dictionary

  • турбуленција — (лат. turbulentus) 1. виорење неправилно, хаотично движење 2. вознемиреност, немир, жестина, метеж 3. разбрануваност, бура, врева …   Macedonian dictionary

  • фанфара — (фр. fanfare) 1. кусо музичко дело напишано најчесто за труби 2. кус сигнал со труби 3. труба со која се изведува таков сигнал 4. куса војничка мелодија што ја изведуваат труби 5. коњичка или ловечка музика 6. фиг. врева, викотница, трескот …   Macedonian dictionary


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»